Çilekli Crumble
19:50:00
Her mevsim farklı meyvelerin olması ne büyük bir nimet değil mi? Bir meyveyi ne kadar seversem seveyim, mevsimi geçtikten sonra o meyveyi canımı istemez, ve o mevsimin meyvelerini canım ister ,hepimiz böyleyizdir sanırım. Vücudumuzun ihtiyaçlarını gidermesi için, ortaya çıkan bir durum . Vücudumuzun ihtiyaçları her mevsim farklıdır , ve bu ihtiyaçlara göre her mevsim farklı farklı meyveler yetişir. Yazları suya ihtiyaç duyan vücudumuz için kapruz gibi daha sulu meyveler, ilkbahar da ortaya çıkan salgın hastalık için , erik gibi, bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler ve daha niceleri.
Tezgahlar da yeni yeni çıkmaya başlayan çilekleri görünce hemen Cafe Fernando'ya ait bu tarifi denedim. Hem lezzeti , hem de kolaylığı ile beni büyüledi. Öyle sevdim ki, üç defa daha yaptım.
Malzemeler
Hamur için;
180 gr un
120 gr şeker (orijinalinde 140 gram ve yarısı esmer şeker)
120 gr tereyağı (küp küp doğranmış ve buzlukta bekletilmiş)
1/4 çay kaşığı tuz
Meyveli harç için;
700 gr çilek ( orijinalinde 750 gr kullanılmış)
2 çorba kaşığı şeker
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı un
Un, şeker ve tuzu bir kapta karıştırın.İyicene soğumuş olan tereyağını unlu karşıma ekleyip parmak uçlarınız ile ( bu işlemi mutfak robotu ile de yapabilirsiniz.) , unlu karışıma yedirin . Aman dikkat hamuru bir araya getimemeye özen gösterin, iri iri kum taneleri boyutuna geldiğinde işleminiz tamamdır. Hamuru meyveli karışımı hazırlayana kadar dolaba alın.Fırını
185 dereceye alın.
Çilekleri dört parçaya bölün ve bir kaba alın , üzerine şeker, limon suyu ve unu döküp karıştırın. Fırın kabına meyveli harcı aralarında boşluk kalmayacak şekil de koyun
ve üzerine de hamuru dökün ( hamurun üzerine asla bastırmayın ! ) . Kabı fırına alın 35-40 dakika hamurun üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra 15-20 dakika bekletip servis edin.
Afiyet Olsun...
Not: Ben sufle kaplarında pişirdim ama ısıya dayanıklı herhangi bir kapta pişirilebilir.
4 yorum
farklı olmuş nur tadı nasıl yani hafif mayhoş mu yoksa fazlamı tatlı ...
YanıtlaSilBaya tatlı oldu , ben hafif ekşilik seviyorum , anjelik eriklisi daha güzel oluyor mesela :D
SilYok Nur ben yiyemem o kadar tatlı zaten kekle aram çok iyi değil azcık mayhoş olması benim için ideal :) Sen hepsini denemişin :)
SilBen de pek tatlı sevmem kardeşlerim çok seviyor onların için yapıyorum , seftali ve anjelik erikli müthiş oluyor . Ben konu yemek olursa herşeyi denerim :D
Sil