O Niye Öyle Oldu Ki Şimdi ; Kitap Fiyatları

05:31:00

  Sosyal medyada son zamanlarda şu tarz bir akımdır tutturulmuş gidiyor , ' ağğbiee kitaaplağğ çok pahooloo ' . Bu ağzını yamultarak konuşan tumblr görl (!) yada insta görl (!) arkideşlerin dediklerinin mealiyse şu , kitaplar çok pahalı . Nasıl yaneee ?! Ben niye rastlamıyorum ' o pahalı ' kitaplara , geçen gün üç kitap aldım 50 lira tuttu ya, bu fiyata artık tuvalet kağıdı bile alamıyoruz ama kitaplar pahalı mı ? Lütfen hakkaniyetli olun , bir kitabın fiyatı en fazla taş çatlasın 30-35 tl oluyor ki, o da çok nadir genel olarak 15-20 arası seyreden bir fiyatı oluyor ki , gayet makul bir fiyat.



  Liseye hatta ortaokula giden kızların 80-90 liralık makyaj paletlerine rahatlıkla para verip, her gün o kazık kafe benim bu kazık kafe senin gezip story atıp , yada oyunlara çılgınlar gibi para verip verip sonrada ' kitip fiyitliri pihili ' dediklerinde çıldırıyorum . Ki kaldı ki bir kıyafetti , en fazla kaç yıl giyersin yada aynı şekilde bir makyaj paletini kaç yıl kullanırsın, bir gün elbet eskir ve işe yaramaz hale bürünür . Ama bir kitap eskise de size kattıklarıyla ömür boyu yanınızda olur . Ama kitaplar pahalı diyorsunuz , peki . 

  Ne yapsın bu yazarlar bedavaya mı dağıtsın ?! Bu yazarlar , şairler para kazanmasın mı ?! Sürünsün mü , ne yapsınlar ?! Aman sonra bu ülkede niye edebiyatçı yetişmiyor , niye bu nesilden yazarlar - şairler çıkmıyor , eee çıkmaz tabi , adam yazarlıkla hiçbir şey kazanamayacak , neden yazar olsun ki ! Ahh pardon ben sosyal medya fenomeni olup ego tatmini için yazar olan yada wattpad de pedofili,  sorunlu hikaye yazarlarının(!) varlığını unutmuşum , ayy ben nasıl böyle bir hataya düşerim , onlar kiiii ülkemizin yetiştirdiği muhteşem şahsiyetler (!) onları unutmak ne mümkün (!) . Hani pahalı denilen kitaplar bu saçma şahısların kitaplarıysa haklılar , çünkü bu edebiyat yoksunlarının kitapları (!) 30-40 liradan daha az olmuyor .


  Eğer bu kitaplar (!) için çığırtkanlık yapılıyorsa daha da utanç verici bir şey , eee gardaş sen zaten kitap almıyorsun ki , niye bu sızlanma , gerçek kitaplar makul fiyattalar yani belki kültürlenmek isteyen filan çıkar diye diyorum . Ayyy birde şu fenomenlerin kitaplarının (!) kapaklarına kendi fotoğraflarını koyup arz-ı endam etmelerine ayrı hastayım (!) , bir insan ne kadar boşsa enaniyeti o kadar fazla oluyor , nasıl bir sosyopat kendi fotoğrafını kitap kapağı yapar , yani ne diyeyim Allah kurtarsın gardaş .


  Benim gariban yazarlarımın da tek çilesi bu değil , sürekli oradan buradan , utanmadan bedava kitap göndermesini isteyenler var , ben cidden şaşırıyorum bu duruma , nasıl bu kadar rahatlıkla bedavaya bir şeyler isteyebiliyorlar . Bu duruma çok şaşırdığımda biri nasıl olsa onlarda çok kitap var , ne olacak tarzı bir tepki vermişti . Mesela , bir giyim üzerine satış yapan mağazaya gitseler ve bana şunları bedava verin , çünkü sizde çok var diyorlar mı ? Hayır , eeee o zaman niye bu yazarlardan bu böyle rahatlıkla bedava kitap istiyorlar , aklım almıyor .


  Bu yazarlara para gökten para yağmıyor ki , bedava size kitap dağıtsın , eğer kimse almazsa kitaplarını,  nasıl dönsün bu adamların değirmeninin tekeri , adamı bu işi , hobi için yapmıyor , adı üstünde işiii bu işi ! Bu bedavacılık nerden ve nasıl girdi bu ülkeye bilmiyorum ama çok fena yerleşmiş durumda  . Bir süre önce kardeşime instagramdan biri mesaj atmış , işte neymiş efenim onun için onun abisini çizer miymiş , hediye edecekmiş de , yapsa ne olacakmış - şimdi çok şeyler söylenirdi de neyse , Allahtan terbiyeli hanım hanımcık kızlarız -  . En basit resimde bile , saatlerce uğraşıyoruz , emeklerimiz , zamanımız ve birçok duygumuzu kattığımız resimler , yaa ne olucak ya yapıyorsun zaten sürekli diyerek aşağılarcasına konuşup sonrasında da bedavaya istediklerinde , otomatik olarak deliriyorum .


   Bu durumla instagramda çok karşılaştım , bütün çizim yapanlar , hep aynı dertten muzdarip, arada delirenleri görüyorum , niye benden seni bedavaya çizmemi istiyorsunuz diye sorgulayınca da , yap işte eline mi yapışacak gibi çirkin üsluplar bile gördüm . Bunu söylemek istemiyorum ama bizim resim için kullandığımız malzemeler bile dünyanın parası olmuşken , değil emeğimim karşılığı olan parayı vermek , malzemenin bile parasını vermeyen insanlar için niye resim yapalım , çok ciddi merak içindeyim.  Yine aynı mantıkla yaklaşıyorlar , sende zaten bir sürü var yada sen zaten yapıyorsun , yapsan - versen ne olucakcılar . Kimse kimseyi saatlerce çalıştırıp bu işi de bedava yap ne olacak , maaşını alma , demez , diyemez ama iş edebiyata ve sanata gelince çok cüretkarlar .


  Kimsenin ne emeğine ne de mesleklerine saygılılar , sadece tıp , mühendislik yada hukuk tarzı mesleklere saygılılar , halbuki sadece bilimle olmaz . Hiçbir ülke yoktur ki , sanatta ve edebiyatta gelişmeden sadece bilimde gelişerek ilerleyebilsin . Zaten öyle olsa şuanda bizim ülkemizin uçması gerekti , bilimde ileri seviyelere geçmeye başladık ama niye halen muasır medeniyetler seviyesinde değiliz ? Bu iyice düşünülmesi gereken , özelliklede kendimize sormamız gereken bir soru . İnsanların birbirine saygısızlıklarını gizlediklerini sanırlarken,  küçük çatlaklardan sızıp kendilerini ele verdikleri anlar bunlar . Sadece kendi mesleklerine saygı duyulsun istiyorlar ama mesleği ne olursa olsun her insan saygı hak eder ve yine her meslekte büyük bir saygıyı hak eder . Bunu ne zaman anlayacağız diye merak ediyorum , saygıyı , sevmeyi ne zaman öğreneceğiz , hak edene hakkını ne zaman vereceğiz . Hak , ne önemli , ne büyük bir kelime . Ama artık bir değeri kalmaması beni üzüyor .

  Velhasıl-ı kelam , benim naçizane düşüncem şudur ki , eğer ki bir insan bir şey öğrenmek istiyorsa , okumak istiyorsa , maddiyat kesinlikle de bir engel değildir . Gerçekten isteyene dağlar bile dayanmaz çünkü . İşin edebiyatını bir kenara bırakırsak eğer , maddi durumu iyi olmayan birinin kitaplara ulaşması için , kütüphaneler var , istediğin kitaba ulaşıp , okuyup , ondan beslenip sonrada ondan başkasının beslenmesi için geri götürür,  müthiş bir olay değil mi ? Fakat bu kütüphane kültürü bir türlü Türkiye de gelişemedi , gönül istiyor ki her mahallede bir tane olsun ama sadece merkezi yerlerde tek tük kütüphaneler oluyor , orada da her türlü kitaba ulaşmak mümkün olmuyor . İşte ben böyle söylenirken tevafuken karşıma bir haber çıktı ki , beni ziyadesiyle mutlu etti . Şöyle ki , artık e-devlet üzerinden veya 'kütüphanem cepte' uygulamasıyla , e- kitaplar ödünç alıp okuyabilirmişsiniz . Kısaca artık bahaneler azalıyor halen okumayan sadece kendine eder , gerçi bahane isteyene bahane çoktur , amalardan kurtulmak umudu ile …


    Çenesine hakim olamayıp, çok konuşan , atarlı Saliha bildirdi.


You Might Also Like

23 yorum

  1. Kesinlikle katılıyorum.
    Ama bir gerçek var ki test kitapları çok pahalandı ya :D
    Özellikle palme yayınları ilk sırayı çekiyor bu konuda , 65-70 TL aralığında sattıkları kitaplar. Hayır yani üstüne biraz daha eklesen özel ders fiyatına test kitabı alıyoruz...
    Bir de bizim ülkede tıp, hukuk hariç havali(!) Ve çok yüksek puanlı olmayan bölümlerden mezun olanlara gereken değer verilmiyor kesinlikle. Bazen şunu düşünüyorum , acaba tıp bu kadar popüler ve yüksek puanlı bir bölüm olmasaydı , düşük maaşlı ve düşük puanlı bir bölüm olsaydı , herkes yine böyle tıp sevdalısı (!) olur muydu ?
    Vakti zamanında bir edebiyat hocam şöyle demişti,
    " Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük gelişememe nedeni, ülkenin en zeki ve çalışkan insanlarinin tıp , hukuk gibi insana hizmet bölümünde okuması, orta düzey , ortalama çalışan insanların da işletme , iktisat gibi bölümleri okuyup onları yönetiyor olması ve son olarak da pek okumayan ve çalışkan olmayan insanların da siyasete atılması. "
    Çok doğru değil mi kesinlikle ?
    Tabiki işini iyi yapan insanları tenzih ediyorum , her şey elbette okumak değil. Hatta okumayanlardan çok, okuyanlardan cahil çıkıyor günümüzde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Test kitaplarını bilemiycem , en son ilgi alanıma giren şeyler :D
      Aslında tıptan mezunlar da o kadar zengin olmuyor ki , olursa da iyicene yaşlanınca anca oluyorlar , uzmanlık filan yapmayanlar zor yani . Ama şu bir gerçek ki tıp ciddi ad yapmış bir bölüm , bir arkadaşım tıp kazandı , o kadar çok story atıyor ki , utanmasa prizleri bile çekicek o kadar yani :D
      Siyaset çalışmamayla olmuyor , okumamak olabilir ama ince bir zekan yoksa ve çalışmıyorsan çok zor .
      Cahillik bir gecede atılmıyor ki , okuyanlar cehaletten kurtulsun , zaten ne çekiyorsak okumuş cahillerden çekiyoruz , onlar hem cahil oluyorlar hem de kendilerini biliyor sanıyorlar , bu çok tehlikeli işte .

      Sil
  2. Okumak istemeyene bahane çok gerçekten de.. Yani kütüphaneler var ücretsiz kitap veriyor okumak için. Çok pahalı olduğunu düşününler buradan da yararlanabilirler bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi , ahhh ahhhh , diyorum da anlatamıyorum işte :D

      Sil
  3. Ya evet nihayet benim gibi biri daha yazmış ben de instgram'da da çok paylaşıyorum artık 49.90 falan oldu bir kitap! :)

    Kitap dostluğu gibi bir şey var mı? :)
    Ben de beklerim bloguma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  4. Ama kendimi bildiğimden beri yıllarca ve yıllarca kitap aldım, kitaba para verdim ve bu durum devam edecek... Makyaj malzemesi alırlar, sağlıksız hamburgerlere para verirler ama kitap ve hatta dergi bile almazlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet durum maalesef , isteyen istediğini alsın o onları ilgilendirir ama iş kitaplara gelince pahalı demesinler . Ben haftalıklarımı harcamayıp biriktirerek her zaman kitap almaya çalıştım yeri geldi kiraladım hatta ama yine de okudum .

      Sil
  5. heeeey eveet çok güzel düşüncelerin :) hangi bölümü tutturdun, resim, ah üzülme sen de insansın, hangi bölüm, tiyatro, e başka ne iş yapcan :) bizim ülke evet. bi de evet bizdeki en büyük eksik saygı. senden yine süfeer bir yazııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy deep , bunlar insanı sinir hastası ederler , en yakınından en uzaktan tanıdığına kadar herkes senin hayatın hakkında söz sahibi sanıyor ya , çok sinir bir durum , ben fotoğrafçılık yapıyorum , bunu öğrendikleri zaman tepki şu , ya aslında sen küçükken zekiydin neyse o zaman zengin koca bulursun , şaka gibi yaaa . Kardeşimin de resimle uğraştığını duydukları zaman tamamen bizim aileye acıyorlar , sen onu hobi olarak yap onda para yok , ne yapıcan resimi mesimi diyorlar , tam sinir krizi geçirmelik ortam

      Sil
  6. Ne güzel yazmışsı... İnsanlar artık emeğe saygı duymuyor; faydacılık hat safhada bu da her şeye haksız bir şekilde ulaşma isteği oluşturuyor insanlarda. Üstelik bunu kurnazlık sayıp bu halleriyle gurur duyuyorlar. Üzülesi haller...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hem de ne üzülesi haller :(
      Teşekkür ederim ^^

      Sil
  7. Bazı kitaplar konusunda haklısınız.Bence fiyatlar pahalı.Sürekli o kafe benim bu kafe benim diye gezen biri değilim.Bugün internetten kitapların fiyatlarına baktım yazınız üzerine.Fakat benim gördüğüm fiyatlar hiç de sizin dediğiniz gibi değil.Popüler olan Harry Potter serisinin son çıkan kitapları en uygunu 40 Tl'den başlıyor.Ki bu en uygunu. Ben yazarlar para kazanmasın demiyorum fiyatlar daha uygun olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bence değil . Burada mesele kafeye gitmek değil o bir metafor sadece. O zaman başka kitaplara da bakın ve gerçek fiyatları görün . Harry Potter bir popüler kültür kitabı tabi ki pahalı olacak , bizim yerli yazarlarımıza bakarsanız fiyat farkındaki uçurumu görürsünüz , hatta illa yerli olmak zorunda da değil dünya klasiklerini bir gözden geçirin bakalım fiyatları ne kadarmış , Dostoyevski kitapları ne kadar biliyor musunuz , 15 tl , 15 yaa 15 , insaflı olun .
      Eğer ki fiyatlar düşerse o zaman yazarlarda kazanmaz otomatikman .

      Sil
  8. Güzel yazmışsın, genel hatlarıyla katılıyorum. Ben de abartıldığı kadar yüksek bulmasam da ama diyorum. Dediğin kitle ve belki bizim büyük çoğunluğumuz için pahalı değil. Zor geçinen ailelerin kitap merakı olan fertleri için ise oldukça pahalı. Elbette yazarlar da para kazanmalı. Unutma ki yazarlar eskiden de zengin değildi, Günümüzde yazar çıkmamasının para kazanmayla ilişkili olduğunu düşünmüyorum. Yayınevlerinin karlılıkla ilgili endişeleri daha önemli etken. Bu sorunu nasıl çözeriz, ödünç kitap alınacak kütüphane ve okuma evlerini çoğaltabiliriz. Okuduğumuz kitapları paylaşarak çözebiliriz. Gerçekten kitap okuma gönüllüsü olup maddi durumu bize göre az olan insanlarla paylaşalım kitaplarımızı. Toplum okudukça gelişir, değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor geçinen aileler dediğim gibi kitaba ulaşmak isterlerse , her yerde kütüphaneler mevcut eğer ki o da yoksa yine yazdığım gibi e-kütüphane hizmetleri de artık e-devlette mevcut .
      Ben kendi çevremdeki gerçekten de çok yetenekli yazarların hayatlarından gözlemlediğim kadarıyla öyle , bu mesleğe girmeye korkanların en büyük korkusu geçim sıkıntısı , ki yazma kabiliyetleri beni hayretler içinde bırakacak kadar iyi . Kan emici yayınevleri de başka sorun tabi , onlardan da çok var maalesef .

      Sil
  9. heeey zootropolis izledim bayıldım, izliycem yine, ralph, dinozor da izlicem. saool :) yaşasın animeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İvettt yaşasın animasyonlar ^^ tavşan çok tatlı dimiiii :D

      Sil
  10. Serinin ilk kitabını 20 liraya almışken ikinciyi almak istediğimde ilki 35 ikincisi 39 tl olmuş. Bence bu durum kötü. Ama okumak isteyene çok fazla kitap var tabii. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi seri anlayamadım?

      Sil
    2. Mailde gördüm Güller ve dikenler sarayı

      Sil
    3. Hımmm , evet kitaplara çok zam gelmişti ama şimdi kitaplardan kdv kalkmış , inşallah düşer biraz

      Sil
  11. Merhaba sizi takibe aldım. Beklerim. https://fatihpinarca.blogspot.com/

    YanıtlaSil

//]]>