Bayanlar Abdesthanesi Sorunu

05:16:00

  Merhaba , bugün beni ve birçok kişiyi , rahatsız eden bir konudan bahsedeceğim - yazıya böyle başlayınca çok cool (!) hissettim , hehehe - . Aslında birçok kişiden kastım , sadece hanımlardı , erkekler bu konuda çok rahatlar - feministler toplaşın yamacıma - .


   Konu şu ki , dışarı çıkıyorum saatler geçiyor , sonra namaz vakti geliyor hatta geçiyor . Koştur koştur , cami arıyoruz, buluyoruz buluyoruz ama söyle bir durum var ki bayanların abdest alabileceği bir yer bulunmuyor .

  Bu durumla çok sık karşılaşıyorum , eskiden evden çıkmadan abdestimi alıp öyle çıkıyordum ama son 2,5 yıldır tip-1 diyabet olduğum için , sık sık şekerimi ölçmem gerekiyor, tabi bu durumda yeniden abdest almam gerekiyor ama gelin görün ki abdest alacak uygun bir yer - bayanlar için - yok .

  Gidip bayanların abdesthanesi nerde diye sorunca da , suratıma çok imkansız bir şeymiş gibi şaşkın şaşkın bakıyorlar, ab-dest-haneeee diyorum nerdeee , diye bağırasım geliyor , ama yine piremsesliğimi (!)yitirmiyorum şükür.


  Sonra da bana tuvaleti gösteriyorlar , bacım tuvalet şurada diye , ama ben abdesthane sordum diyemiyorum bile , cevap belli . Neyse bir umut belki orada abdest alıcak yer vardır deyip , Amerikan filmlerindeki gibi, karanlık ve korkunç yeraltındaki tuvalete gidiyorsunuz . Ama abdest alacak yeri bırakın , doğru düzgün lavabo bile yok maalesef . Zaten karanlık , üstüne birde pis , ama neden temizlenmiyor ki , çok sinir bozucu bir durum , zaten abdesthane yapmıyorsunuz bari tuvaletler temiz olsun . La havle çekip , sakin olmaya çalışsanız da , olamıyorsunuz yada ben olamıyorum , söylenmelerimi durduramıyorum . Tuvalet gibi necis bir ortamda , abdest almamız bekleniyor , çok ironik değil mi ?

  İstanbul da turistik yerlerde yapılmaya başlansa da halen daha ciddi bu konuda eksiklikler var. Her caminin hanımlar için de abdesthanesi olmalı .

  Yazın anneannemdeyken , Isparta da eski - yani tahminimce eskiydi , annem gençken filan varmış yani - bir camide namaz kılmak için durmuştuk , orada iki tane şadırvan vardı , birinin etrafını kapatmışlar ve bu şadırvanı bayanlar için bu hale getirmişlerdi .


  İşte bu kadar basitti , fakat çok ince bir düşünceydi . Niye bu diğer camilerimize yapılamıyor , inşallah bunun örnekleri çoğalır , bizlerde rahat ederiz .


  Not : Son yıllarda yapılan camiler de çok güzel abdesthaneler mevcut fakat , eski yapılmış camiler için bu durum geçerli değil .

You Might Also Like

16 yorum

  1. Ah canım dinimizle çok güzel övünüyoruz da gereklerini ne kadar yapıyoruz, insana ne kadar değer veriyoruz meçhul. Bursa'da meşhur bir caminin tuvaletlerinde tuvalet kağıdı, havlu vs yoktu. Ücretli bir yerdi. Neden yok dedim. Adam, kadınlar tuvalet kağıtlarını alıp çantalarında götürüyorlar, o yüzden koymuyoruz dedi. Aahh ahh, yanlışların hangi birini anlatalım bilmem ki... ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın , gereklerini yapamıyoruz, böyle şeylerin illa bir yerde yazması gerekmiyor bence , düşünülmesi gerekir .
      Tuvalet kağıdını götürmek mi, bu biraz abartıymış ama adamda tuvalet kağıdını aldılar diye batmaz herhalde ^^

      Sil
  2. Çok önemli bir konu bu, şehirler arası yolda bir kış günü sıcak temiz şadırvanımsı bir bölmeyi namaz kılınan mescidin içine ekleyen tesise ettiğim hayır duaları çok iyi hatırlıyorum. Şehir de daha da önemli ama rahat ve temiz bir yer örnek ver desen aklıma hemen gelmiyor. Bunu daha geniş duyurmak ve talep etmek gerek. Derler ya ilaç niyetine az da olsa yapın, ne sevap ne sevap. Ele aldığın için sağolasın. SEVGİLERİMLE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah şehirler arası da en kötüsü , biz mecbur avm tarzı yerlerde kılıyoruz bu yüzden . Çok teşekkürler ^^

      Sil
  3. istanbul da yaşadığım için şanslıyım. Çoğu ilçenin merkez camilerinde ve avmlerde bayanlar için abdesthane mevcut

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende istanbul da yaşıyorum ama yeni yapılanlar ve turisttik yerler dışında pek bayanlara abdesthaneye denk gelmiyorum ne yazık ki :(

      Sil
  4. Hadi tuvalet binde bir rastlanılanlardan temiz olsun yinede kolay değil ki jimnastikçi gibi ayağı kaldırmak.Ne diycektim ? Blogumda senin için bir mim bıraktım hadi kolay geleeğ :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay işkence resmen , bir de üstünü başını etrafındakilere , vermen gerekiyor :D
      Ay çok teşekkürler , şimdi hemen baktımda yapmıştım ben o mimi ^^

      Sil
  5. Zaten toplum olarak Dini konuları biri eleştirse herkes Aslan parçası gibi konuşuyor. Ama bir ibadethanede var olması gereken hususu herkes görmezlikten gelir. Bende bu Çok bilmişlere uyuz olurum. Öyle haklısın ki Bir tek o mu Bence Camilerin içlerini o kokuları birde anlatsan Ben görevlilerede çok kızamıyorum insanımızda bir kendini çeki düzen verememe İbadet yapılan yerlere fütursuzca temiz pak gelememe sorunsalı mevcut Yazın 10 numara Yıldızlı 5 veriyorum Nur Haklısın Haklsın Hemde çOk ÇOK ÇOK ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dini konuları öyle vaaz verirmiş gibi , sanki çok dini bütün kimselermiş gibi konuşulmasından rahatsız oluryorum ya , özellikle de sosyal medyada alaka alakasız herkese ders verme çabalarında olanlar çok sinir bozucu .
      Cami içlerinde ki kokular da çekilmez hatırlamıyorum nerde olduğunu ama bir camiye gitmiştik geçen yaz içerisi o kadar güzel gül kokuyordu ki ,isteyen yapıyor orayla ilgilenenin insiyatifine kalmış bir durum bu . Ha birde bayanlar kısmını çok komik yapıyorlar , küçücük, bazen onu yapmayanlara da denk geliyorum . Çok teşekkür ederim Mayıs Yağmuru ^^

      Sil
  6. Abubdhabide bu konuda cok rahattık tamam cok fazla camii gezmemiştim ama bir kac sokak camiisinde andesthane de yoktu zaten kadınlar camiide de namaz kılmıyorlardı zaten sosyal dizenle alakalı cok farklılıklar vardı ama alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerde cok temiz andesthaneler yapmışlardı. Sürekli bekleyen her andest alandan sonra temizlik yapan görevliler vardı. İstanbul'da özellikle büyük ihtiyaç da işte bakalım ins cemii lerde görevli olanlar en azından bu konuda birseyler yapar. Geçenlerde dinliyordum Nurettin yıldız bir köy camiinde morg bile görmüş morg bile yapabiliyoruz el yordamıyla camilere ama hanımlara andesthane yapamıyoruz işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınlar camide namaz kılamıyormuydu , çok şaşırdım açıkçası , toplumsal düzen ne olursa olsun böylesi baya saçmaymış . Avmlerde artık Türkiye 'de de abdeshaneler var çok şükür , eskiden de vardı ama temiz değildi son zamanlarda daha temiz yerler var :D Ama camiler konusunda halen çok eksik var inşallah bu konular düzeltilir :D

      Sil
  7. Valla ellerine sağlık. Erkeklerin kadınları camilerde istemediklerini söylemelerinin başka bir yolu bence bu mesele. Tabi ki de bunu düşündüklerinden değil aksine düşünmedikleri için yapıyorlar çünkü onlara göre kadınların zaten camide ne işi var? Hele hele gün içinde tekrar abdest almalarını gerektirecek kadar evlerinden uzak kalmaları aman Allah'ım teklif dahi edilemez bazılarına :) Bu konuda ben de çok dertliyim açıkçası. Bugüne kadar cami içi rahat şadırvana rastladığım tek yer Hisarüstündeki Nafi Baba Camiisi. Hem kadınlara ayrılan namaz yeri büyük hem de abdesthanesi kullanışlı. O da belki de üniversitenin yakınında olmasından kaynaklı olmasındandır bilmiyorum. Bunun haricinde camiiler ve kadınlara karşı takınılan tutum cidden can sıkıcı. Allah yardımcımız olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir üstte ki yorumda da abudabide kadınların camide kılmadığını yazmış , belkide amaç Türkiye de de gerçektende bu :( Ay Allah korusun şimdi kadınlar namaz filan kılar ( haşa , tövbe tövbe )
      Benim temiz şadırvanlı rastladığım cami sayısı bir elin parmağını geçmez malesef

      Sil

//]]>