Çok Gezen Mi , Çok Okuyan Mı Yoksa Çok Yazan mı ?

08:24:00

  Nasıl başlamalıyım , nasıl yazmalıyım bilmiyorum ama bir şekilde başlamalıyım . Bu konuyu içimde defalarca yazdım , yazdım sildim , bu sebeptendir ki , sanki buraya da yazmış gibi hissediyorum . Buraya yazmadım mı hiç ? Yazdım elbette ama yazıp yazıp sildim . Blogumu ilk açtığım aylarda da yazmıştım, bu konuyu ama gelen tepkiler pek olumlu değildi ve yanlış anlaşıldım , sonrasında ise sözde kimseyi takmayan ben bu yazıyı sildim , çünkü yanlış anlaşılmıştım , yoksa birilerini düşüncelerimin farklılığı ile rahatsız etmişim etmemişim, pekte umurumda değil . Ben girdim konuya ama konunun ne olduğunu yazmamışım 😂 , konumuz kitaplar - ne kadar da , alışı gelmemiş bir konu (!) - .


  Ben kendimce bir bloggerım , başarılıyım, değilim , o tartışılır , ki kişiden kişiye başarı olgusu da farklıdır , ben büyük bir kitleye hitap edeyim , herkes beni okusun derdinde değilim , ki çok yüksek seviyeli (!) youtube bloggerları sayesinde , az olan blog okumaları artık hiçe yaklaşıyor da zaten . Yani şimdi birinde böyle boş boş seyrediyorsun , birini de okuyorsun , kimi tercih edecekleri belli değil mi zaten .

  Ne diyordum , karıştı - artık ne kadar sinir olduysam 😂 - , benim amacım gelecekte,  dönüp hayatıma bakınca , bir şekilde bana güzel anılarımı hatırlatacak ve arada güldürecek , kalıcı bir yer . Burada ne kadar kendimi yansıtmak istesem de , bir o kadar da yansıtmak istemiyorum . Yani bir yanım ortada iken , diğer yanım hakkında bilinmezlikler var . Mesela, siyasi , dini görüş , nasıl göründüğüm, kişisel hayat - ki bunu gösteriyor gibi yapıyorum ama aslında görülen , sadece buz dağının görünen kısmı  - , eğitim - bu konuya da geleceğim ama bu o yazı değil - ve kitaplar . Kitaplar hakkında yazmayan , blogger mı olurmuş demeyin , ben istisna olmayı severim 😜 .


  Bloggerlar , ekseriyetle kitap yorumları ile ünlü , arada kendi arkadaşlarımdan da çıkıyorlar , kitap yorumları yapacağım nasıl blog açayım, diye - ama hiçbiri açmadı niyeyse - . Peki , ben inatla niye yazmıyorum, kitap okumuyorum mu ? Hayır , kendimce okumaya çalışıyorum , peki yeterli mi , kimisi için çok kimisine ise , az . Benim için ise , yeterli değil ama uğraşıyorum daha çok okumak için . Kendimi yeterli görmediğim için kitap yorumu yapmıyorum ve çoğunlukla da yorumları okumuyorum , arada okuduğum çok az kişi var, o kadar . Ben diyelim, on okumuşum ama onu yazan yazar onu yazmak için en az bin okumalı , ki okumuştur da - wattpad de yazanlar buna dahil değil , o kadar okusa bir insan bu kadar düşük seviyeli şeyler yazmaz zaten -  . Farklı düşünceleri öğrenmek istiyorum , roman fazla okumuyorum , çünkü ben 10 yaşımdayken , 20 yaş üstünün kitaplarını okuyordum ve hep yaşımın üstünde okudum genel olarak,  sonuç olarak da, zaten çok okuduğum için , roman okumayı - artık - o kadar da önemli görmüyorum ve bana artık basit geliyor  , yılda iki - üç roman anca okuyorumdur , okuduğum kitaplar ekseriyetle , tarih , öykü , düşünce , az da olsa felsefe kapsamında , kendi seviyemi yükseltmek için uğraşıyorum .


  Bizim dindar çevrelerde komünist yazar ve şairler sevilmez - evet halen daha - , yani kimseyi birini sevmek için zorlayamazsın , sevmek salt duygulardır , saygı duyarsın ama sevmezsin . Ama bizim çevrelerde durum sadece sevmemekle kalmamış , asla kitaplarını okumamaya kadar gidiyor bu durum . Bende okuyorum , niye okumayayım , bir düşüncenin yanlış olduğuna karar vermem için o düşünceyi iyicene öğrenmem gerekmez mi ? Aynısını da , dindarlara düşmanlarda yapmıyor mu ? Saplantılı ve yanlış bir bilgi ile, bizi yargılıyorlar , peki bu mantıklı mı ? Değil , o zaman bizde aynı mantığın farklı yolundan niye gidiyoruz ? Sorguladığımda genel olarak , aldığım cevaplar , her ne kadar bilgili olursan ol , azcık yanlış bir düşünce bile kaydırabilir düşünceni oluyor . Ama işin şu tarafı da var ki  , ' Fena ve fâni bir adamın , güzel ve bâki şöyle bir sözü var  ' , düşüncesini de kabul ediyorlar .

  Yakında zamanda , Nazım Hikmet'in bir kitabını almıştım , sonunda ortalık karıştı , ki Nazım Hikmet'in şiirlerini çok sevdiğimi , herkes bilir ama kitap olunca bir ortalık karıştı nedense . Ne yapıcan komünist yazarı , dediler ama ben komünizm artık bitti dedim , aldığım cevap , ' ama senin gibiler geri başlatabilir ' - ooo ne güçlü bir karaktermişim ben yahu 😂 - . Düşünceleri ve korkuları , kitapların yasak olduğu dönemden , ki kaldı ki , o dönemlerde hepsi yasaklı olan kitapları okumuşlar , yakın zamana kadar gizlice okunurdu bizim okuduğumuz kitaplar . Çünkü şeriat gelecek korkusu , öyle bürümüş ki gözlerini , neyse bu konuya girmeyeceğim , girersem çıkamam çünkü . 

  Ne diyordum , Nazım Hikmet , hakkında konuşmak bana düşmez, çünkü dedim ya ben şimdiye kadar toplasan topu topu toplamda kaç kitap okumuşumdur , buna hakkım yok . Fakat size bir yerden örnek verebilirim , yanlış hatırlamıyorsam , Münevver Ayaşlı'nın , Pertev bey serisinde , Nazım Hikmet'in , aslında yazılarının pekte bir özelliği olmadığından , komünizmi kullanarak , bir yerlere geldiği geçiyordu - yani bu tarz bir şeydi , tam metni hatırlamıyorum - . Bu bana çok mantıksız gelmişti başta ama zamanla , Nazım Hikmet'in yazdıklarından , komünizmi çıkarınca düşündüm pek fazla bir şey kalmadı aklımda , tabi istisnalar kaideyi bozmazsa . Ve bu sefer, şiirlerine farklı bir şekilde bakarak okudum , o zaman çok keyif aldığım şiirleri bana çok sönük geldi . Kendime hayret ettim , nasıl böyle olabildi diye . Farklı bir düşünce ile bakınca , her şey farklı geliyordu insana . İnsan ister istemez etkileniyor sonuçta . Bu sebepten de , kitap yorumlarını okumam , yazmam da , buna hakkım olmadığını düşünmek de olsa , bunun bu konuda  , etkisi de yok denemez .

  Kitap yorumlanmasından hoşlanmamamın , bir diğer sebebi ise , yorumcuların - sadece blogger olarak yazanlar değil , youtube ve instagramda da , kitap yorumlayanları da kapsıyor bu - yüksek oranlarda , popüler ve çok satanları yorumlaması . İnstagram , küçük prensler , kürk mantolu Madonnalar ile dolu , birde yanına kahve , sorsan hepsi tiryaki , eee kitap yanında çay içilmez mi ? Sadece kahve içilecek ve mum yakılacak diye bir kaide var herhalde.


  Birde o mumların , kitapları tutuşturma ihtimalinden hiç mi korkmuyorlar , ben fotolarını görünce kafayı yiyorum , bu ne rahatlık kardeşim . Kitap kutsaldır , kalemde öyle , onlara dikkat etmeliyiz , saygı duymalıyız . Kardeşlerim bazen kitapları yada kalemleri yere koyuyor , kıyametler koparıyorum . Osmanlı da , ilk matbaa , kurulduğunda insanlar uyurken ayaklarını , matbaanın olduğu yere doğru uzatarak uyumazlarmış , neden peki , saygıdan . Ben şimdi ayaklar altında kalan , o kadar kağıt görüyorum ki, inanamıyorum . Ama onları öyle yerlere serenlere sorsan , hepsi ağaç severdir , ne büyük bir tezat değil mi ?

 

You Might Also Like

20 yorum

  1. Yazdıklarınız çok derin mevzu. Dediginiz gibi insanlar bu konuyu açınca hemen yargılar çünkü zor geliyor bunu konuşmak. Şu an ne desem bilemiyorum bence haklısınız. Bende blogger ım ve ben çok yalnız kaldığım bir dönemde 2 sene önce kitap blogu açtım. Okuduğum kitaplarla ilgili düşüncelerimi yazıp kendimin gelişip gelismedigini görmek ve aynı düşünceyi paylaşacağım insanlarla aynı ortamda olabilmek içindi açma sebebim genel olarak :)
    Açıksözlülüğünüz hoşuma gitti gerçekten inşallah hep böyle düşüncelerinizi savunursunuz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumun için :D haklısın derin mevzular ve ben tam olarak anlatmak istediğim yere gelemedim bile . Umarım yanlış anlaşılmamışımdır , kitap yorumu yazanlara kızmıyorum , ben sadece kendimde bu hakkı görmüyorum :D

      Sil
  2. Artık görselliğin ön planda olduğu bir çağda olduğumuz için kamp ateşinin yanına kitapları koyup fotoğraf çekerlerse şaşırmam ben :D
    Yorumlar insanı gerçekten etkileyebiliyor. Bu konuda sana katılıyorum. Ama bende şöyle bir şey oluyor. Herkesin beğenmediği yorumlarda ben beğeneni arıyorum. Eğer olumlu bir yorum görürsem ona tutunup okuyorum yine de. Bu da benim önyargı kıran serbest serseri stilim diyelim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparlar yaparlar :D çünkü onlar çok enteller :D Bak bende herkesin sevdiği kitapları sevmiyorum tam tersi belki de aynısı oluyordur bilemiyorum :D bende olumlu yorumlar önyargıya yol açıyor :D

      Sil
  3. O resimleri nasıl çekiyorlar ben de anlamıyorum yahu.Kitaba saygı konusunda da hemfikirim,ben de kitaplarımın kırışmasına dayanamam bu yüzden kolay kolay kimseye vermiyorum.Verince de bir sürü uyarı eşliğinde veriyorum "Amma laf ettin,al al." diyorlar zaten ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :D ama dikkat etsinler onlarda dimi canım :D

      Sil
  4. Ne kadarda gereğinden fazla önyargılarımız var değil mi ? Biri yanlış diyorsa hemen onu yanlış diye etiketliyoruz. Halbuki neden yanlış niçin yanlış bunları hiç sorgulamıyoruz. Dediğin yerlere katılıyorum. Bazen insan güzellikleri görmek yerine çirkinliklerini görmeyi tercih ediyor yada gözlerini kapatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önyargının haricinde , farklı bir bakış açısı daha çok yol açabiliyor buna . Sorgulamadan yargılamak zaten , en kötüsü . O zaman Allah güzellikleri görebilenlerden eylesin hepimizi ^^

      Sil
  5. Çok ciddi bir konuda yazmışsın bende ciddiyetle okudum yanlış anlaşılmamak için çok açık bir şekilde yazmamışsın ama az çok anladığımı düşünüyorum seni. Başkasının fikrini yargılamayı sevmiyorum bir sonuca da ulaştırmıyor onun için genelde kendi fikrimi beyan etmeyi severim. Bana gelecek olursam bundan bir 5-6 sene önce romanlara karşı ilgiliydim ama anneminde telkinleri vasıtasıyla pek girmedim bu roman işine çünkü "hayat kısa ve lüzumlu vazifeler çok" malayani şeyler ile ömrümün çok büyük bir kısmını harcıyorum ve kitap okumaya gelince bu zamanı hem dünya hem de ahiret hayatına faydası olucak eserleri okumaya ayırmaya çalışıyorum. Birde şöyle bir mevzu var ki; "batılı tasvir, safi zihinleri bulandırıp" mış inşaallah şu mübarek günleri ve ömrümüzü Allahın razı Ilıcalı şekilde geçirmek duasıyla ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen nerelerdesin , yahu :D özlettin kendini ^^
      Çok kalabalık olacak diye , çok açık olamadım aslında ve bazı yerlerde yanlış anlaşılma korkusu da yok değildi hani :D
      Kullandığın cümleler ve kelimelerden , seninle ortak eserleri okuduğumuz yargısına varıyorum ve ne demek istediğimi bence en iyi sen anlarsın sanırsam :D Bak o dediğini çok duyuyorum bizim çevreden , bulandırabilir tabi , bir kere fikir kafana giriyor , o aklında hep :D ama ben halen bütün fikirlerin okunması gerektiğini savunuyorum :D
      Allah günlerimize bereket versin inşallah ^^

      Sil
  6. Aah ah şu çok satanlar kısmı beni de deli ediyor.
    Ben de bir ara kitap yorumları yazardım arada, ama kitap yazılarım dizi ve filmlere göre çok daha az yer kaplar. Çünkü gerçekten zor bir iş, kitabı çok detaylı okumak gerekiyor. Bir kitabı en başta kendim için okurum ama o kitap hakkında yorum yapacaksam okurken ekstra çaba harcarım. Böyle olmazsa nitelikli bir yazı olmaz çünkü.
    Aynı şey tabi dizi ve filmlerde de geçerli ama onları dikkatle izlemek bir kitabı dikkatle okumaktan daha kolay sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi çok gıcık , sırf popüler diye , alıyor herkes onları .
      Zordur tabi , zor olması lazım zaten , kitabın yazarını yazarken ki halini düşünüyorum da , bu kadar da zorluğu olması lazım sanırım :D Kitaplar daha kapsamlı ve bilgi ağırlıklı olduğu için zorlaması , film ve dizilere göre ,, anlaşılır bir şey . Gerçi ben hiç yazmadığım için bilemiyorum ama tahmin üzerinden konuşuyorum :D

      Sil
  7. ne güzel yazmışsınız,içimdekileri anlatmışsınız gerçekten :)
    Kitaplara öyle davranılınca ben de deliriyorum.Kitabın üzerine eşya koyanlar çıldırtıyor beni hatta ~

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap kutsaldır , saygıyı hak ediyorlar ^^

      Sil
  8. İnsan inançlarına göre kitaplar okuyor haliyle. Koministlerin, ateistlerin kitaplarını ben de okumam. Yani o kitapta dinime hakaret ediyorsa. Mesela bazen bilimsel olduğu iddia edilen kitapları okumaya başlıyorum. Bir süre sonra bıraktığım çok kitap oluyor. Bilimsel kitapları da müslümanlardan okumak gerektiği anlaşılıyor. Çünkü içinde evrim vs. gibi pek çok safsata oluyor.

    Neden okumuyorum sorusuna kısaca şöyle de cevap verebilirim. Bunlarla uğraşmak bir nevi malayanidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geç cevap verdim kusura bakmayın , internette bir problem vardı . Ben farklı düşünceleri öğrenmek için okuyorum , bir şey yanlış ise onun neden yanlış olduğunu anlayabilmem için öğrenmem gerek diye düşünüyorum . Fena ve fani bir adamın , güzel ve baki sözü hesabı yani . Birde orada bizi geliştirecek şeyler varsa eğer onlardan da faydalanmakta da zara yoktur diye düşünüyorum , yanlış hatırlamıyorsam , şöyle bir söz vardı , Allah , gayri Müslümleri de bizlere hizmet için yaratmış , yani eğer gerekli ve önemli bir ilimse kimden alınırsa alınsın önemli değil benim için ^^ . Malayani olanların yanında da , bizlere ilim alanlarında ihtiyaç da var bence

      Sil
  9. Çok samimi bir yazı olmuş, eline sağlık ^^

    Bu arada çocukluğumdan beri gerçekleştirmeye çalıştığım bir nokta var. Bir konu hakkında farklı kaynakları okuyarak kendi düşünceme ulaşabilmek. Bu nedenle kişinin görüşü, düşüncesi vs... ne olursa olsun karşıt görüşleri ya da buna sahip kişilerin eserlerini veya yazılarını da okuyorsa saygı duyarım ve böyle insanlara bayılıyorum. (bana kalırsa olması gereken bu)

    Kitap yorumlamanın zor olduğuna katılıyorum. Çok tercih ettiğim bir mevzu olmasa da ara sıra yapıyorum gerçi eğer alt yapımın yeterli olduğuna inanıyorsam.

    Bu arada ben hala eski kafalı olduğum için görsellik ya da youtuberlardan ziyade hala blog okumayı tercih ediyorum, yaşlılık zor zanaaat :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geç cevap verdim kusura bakma , internet ile ilgili problemler vardı .
      Eğer ki tek bir kaynaktan kısıtlı bir düşünce ile düşünceleri şekilleniyorsa insanın , o zaman o da - bana göre- kısıtlı bir bakış açısı olur, bu sebepten bende okumaya çalışıyorum :D

      Ruhumuz yaşlı ne yaparsın :D

      Sil
  10. Sizi mimledim Saliha abla. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok geç cevap verdim kusura bakma , internette problem vardı :( hemen bakayım ^^ çok teşekkürler

      Sil

//]]>