Pages

22 Mart 2017 Çarşamba

Amerika da Bir Cuma Namazı

  Beni tanıyanlar , batıyı ve adetlerine özenti tiplere ne kadar irinti olduğumu bilirler . Buraya pek yansıtmadım pek bu durumu , - daha doğrusu yansıtacak pek durum olmadı - ama ben bu konu ile ilgili çok nutuklar atarım . Batı özentiliği öyle bir işlenmiş ki , milletimize,  şaşırıyorum çoğu zaman .


  Yani özendikleri bilim de değil ki , saçma sapan şeyler , sinir oluyorum , zamanında da , aynısı olmadı mı , kıyafeti aldık , şapkayı aldık , ama bilim yok , sonra da bilim neden ilerlemiyor ! Neyse başka zamana saklayım , sinirimi 😂 , konu şimdi bu değil . 

  Benim sorunum herhangi bir ülke yada milletle değil , bize saygılı olduğu süre her kültüre ve insana  saygım var . Yönetimlerini seviyor muyum , peki ?  Hayır , katiyen hayır ama şimdi siyaset konuşursak burası karışır , hem sevmem ben siyaseti , hiç karışmayalım oraya dimi ?

  Bir dakika ben ne diyordum , karıştı burası 😂 , anlatacağım şeyi bu değildi benim . Bundan bir kaç ay önce babam iş için Amerika'ya gitmişti, orada şöyle bir olay gerçekleşmiş , Cuma günüymüş ve Babam sormuş , nerede kılacağız namazı ?

  Buraya bir parantez açmalıyım önce , biz daha önce Chicago da bir yıl yaşamıştık, orada bir çok mescit vardı , o kadar ki hemen hemen her Üniversitede de bulunuyordu , tabi biz de hiç zorluk çekmedik bu konudan - Allah'a Şükür - , hatta Ramazan da eve yetişemeyince, bir mescide gidip orada orucumuzu açıyorduk , mutlaka Ramazan boyunca ücretsiz iftar veriyorlardı , bu o zaman o kadar hoşuma gidiyordu ki . Biz iki Ramazan kaldık , aslında Babam Ramazan dan önce dönmek istemişti, fakat benim o kadar hoşuma gitmişti ki , Ramazan dan sonra gitmek istemiştim , hem de Amerika'yı zerre sevememişken . Nedeni çok açıktı , bu garip ve farklı topraklarda , ırkı farklı bile olsa , birbirlerine tutunan insanlar görmeyi hiç tatmamış olan çocuk ruhum çok özlemişti . Ve tatmamış olmasına rağmen içimdeki biri biliyordu sanırım bu hissi ve o bunu en azından bir defa da görmek istemişti .


  Ha nerdeyse unutuyorum, birde bizim kaldığımız kampüste bir market vardı , sahibi Müslümandı . Ramazanda iftardan sonra Müslümanlara , kahve bedavaydı . Tanıdıklarımızda gelir orada bizimle kahve içerdi , bazen İngilizce ilahiler açıyorlardı , ben rezil oluyoruz diye yüzümü gözümü kapıyordum , onlarda gülüp işte adamları ihya ediyoruz diyorlardı , Amerikanlarda bize gülüp geçiyordu .

  Yine konu saptı , neyse , Babam demiş nerede Cuma Namazı kılacağız , gezdiren kişide Babamı kiliseye getirmesin mi . Meğerse gittikleri yere yakın mescit yokmuş ve o kiliseyi Cuma vakti Müslümanlara veriyorlarmış , Chicago da çok fazla mescit olunca çok garip gelmişti ama düşünce çok güzel bir hareket , insanlık ırk veya din ile alakalı değil . Anam bizim batı özentisi , enteller bunu duymasın , laiklik elden gidiyor , Hristiyanlıkta elden gidiyor diye yaygara koparırlar 😂 . Sonra da kime şikayet etsek bu yobazları (!) diye düşünüp dururlar, eee canım yapmadıkları şey mi ?! Yada özenti olduklarından, örnek alırlar mı acep ? Hiç sanmıyorum , daha önce de dedim , kendilerine yararlı olan dışında her şeyi alan bu güruh , asla insanlara saygı duymamıştır ve gelecekte de duyma ihtimali , çok düşük maalesef ki, çünkü ideolojilerinden kurtulamayan kişiler bunlar . Pardon da elin Amerikan Hristiyan'ı bile , saygı duyup , onlara kendi yerlerini  - hem de - temizleyip , seccadeler serip , veriyorken , bize saygı duyuyorken , sayın '' beyaz Türkler (!) '' , siz neden böylesiniz acaba ?

  Kendi Müslüman ülkemde , Camiler yapılması , ibadet etmem birilerini rahatsız ediyor . Şaka gibi değil mi ? Bu ne kadar acı bir sahnedir böyle , saygıyı unutmuş insanlar , medeniyet dersi veriyor . O zaman ben de bütün yiğit laiklerimizi sahneye davet ediyorum , hadi batıdan medeniyet alın biraz ,    '' medeni '' olun biraz .

  Muhammed İkbal , ünlü bir Pakistanlı şair , aynı zamanda bir Türk aşığıdır , onun şöyle bir sözü var , '  Batı kalbini , Doğu aklını öldürdü ' , fakat biz artık kalbimizi de yitirmeye başladık , aklımız da yerinde değilken nasıl yaşayacağız , bir robottan ne farkımız kalacak . Bizim en birinci önceliğimizi , hoşgörümüzü geri kazanmak olmalı sonra da kaybettiğimiz aklımızı bulmalıyız ki , bir robottan farkımız olsun . Kalbimizi ve aklımızı kurtarabilmek dileği ile ...





14 yorum:

  1. Ay ne kadar güzel bir yazi olmus.Bencede bziim Türkler bazıları o kadar batılaşmış ki biz bike ayırt edemiyoruz hangi milletten olduklarini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi , çok rahatsızım bu durumdan ya . Teşekkürler ^^

      Sil
  2. Çocukluğundan beri iyi gezdin kabul, kabul et. İtalya, Amerika.. Çok güzel yazmışsın, daha çok yaz. Hem cesur hem adil gözlem yapabilip bunu haykırmak sık bulunan bir şey değil. Hep Mehmet Akif'in sözü aklıma geliyor, yaşayışları dinimiz gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah daha çok gezebilirim ^^ Çok teşekkürler , birilerini kırar mıyım diye kendimi biraz tutuyorum yazarken yoksa çok yazmak istiyorum :D Yaşayışları dinimiz gibi :(

      Sil
  3. çok güzel ve çok doğru yazmışıııın ciciiii :)

    YanıtlaSil
  4. Harika bir yazı ellerine sağlık :) tam düşündüğüm şeyleri ifade etmişsiniz. İnşallah artık kendimize geliriz öz benliğimizi kazanırız başkalarina ozenmeden yaşarız. Dinimizi yaşamamiza karşı çıkan da olmaz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ^^ bir çok kişi bence bu düşünce de artık silkelenip kendimize gelme zamanı inşallah :D

      Sil
  5. Batı kalbini , Doğu aklını öldürdü

    ben de diyorum ki insan vicdanını öldürdü..bencilliğinin kölesi oldu..ve bunun ne dogusu ne batısı var ne yazık ki :(

    müslümanlara namaz kılmaları için yer veren hristiyanlar ,peygamber efendimizin mescidde hristiyanlara ,kendi ibadetlerini yapmaları için yer verdiğini biliyorlar mıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın çekirge :( gün geçtikçe vicdanımızı kaybediyoruz ve bu korkutucu .
      Bak bende bunu ilk defa duydum , ne güzelmiş ^^

      Sil
  6. Biz de birgün Kadıköy de Cuma namazı kılıyorduk. Cemaat dışarı taşmıştı. Biz namaz esnasındayken yanımızdan geçen yaşlı kadınlar homurdanıyordu. Ama hepsi eminim müslümandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözde Müslümanlar :( Allah hakiki Müslümanlardan olabilmeyi nasip etsin .

      Sil
  7. Amerika iyiymiş ben hiç yurtdışına gitmedim ama gitsem gezmek için değil de yaşamak için bir süre isterdim kültürlerini merak ediyorum başka yerlerin. Sonra geri evime gelirim çok da kalmayayım. Çok şey istiyorum sanırım. :D Kiliseyi müslümanlara vermelerindeki yorumuna güldüm. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle yapmak istiyorum inşAllah ^^ sürekli yaşayamam gibi geliyor , yoksa deliririm bir süre sonra ama sadece gezmeye gitmekte beni kesmez :D altı yedi kalıp dönmek harika olur , inşAllah nasip olur :D

      Sil