The Help / Duyguların Rengi Konusu Ve Yorumum

14:45:00

 ' The Help ' yani, 'Duyguların Rengi ' , evet en kötü İngilizceye sahip biri bile çevirisinin bu olmadığını bilir , niye böyle isim seçmişler ki  .



  Neyse konumuza dönelelim , filmi  1500 kişi tavsiye edip 'izleee ' diye baskı yapınca izledim  -sonunda - ve film bitince ' vay bee ' olunca hemen yazmalıyım dedim , çünkü bu filmi herkes izlemeli , gerçi izlemeyen kaldı mı bilmiyorum ama olsun . Film ırkçılık konulu 1500 diğer film gibi değildi , çok farklıydı , duyguları çok iyi yansıtmıştı , oyunculardan , kostümlere her şeyini çok sevdim .

  Filmin konusu ;

  1960lar , kölelik kalkmış olsa da ırkçılık , çok yüksek bir şekilde yaşanmaya devam ediyor . Siyahilere karşı yapılan kötü muameleler , kölelikten farkı olmayan hizmetçilik , ırkçılık nedeniyle öldürülenler , hatta yasalar bile siyahilere karşı çok zalim .


  Mississippi 'nin bir kasabasında  yaşayan Skeeter ( Emma Stone )  , üniversite için kasabadan gitmiştir, mezun olup kasabaya döner . Fakat o döndüğümde bütün arkadaşları evlenip , çocuk sahibi olmuştur bile ama o evlenmek yerine çalışmaya karar verir . Hayali olan yazarlık için bir gazeteye başvurur fakat daha yeni mezun tecrübesiz biri olduğu için gazetede , temizlik bölümü ile ilgili yazması istenir .

  Temizlik hakkında hiçbir şey bilmeyen Skeeter , soluğu arkadaşının hizmetçisi olan Aibileen 'in yanında alır . Aibileen ( Viola Davis ) , bütün hikayeyi anlatan karakter , 14 yaşından beri hizmetçi olarak çalışıyor ve hayatı boyunca 17 çocuğa bakıcılık yapmış , onları büyütmüş . Skeeter, ondan temizlik köşesi ile ilgili yardım alırken , uzun süredir görmediği arkadaşlarının , onları büyüten , ailelerinden daha çok ilgilenen insanlara, tıpkı anneleri gibi nefret ettiğini görür , onlar büyüdükçe tıpkı aileleri gibi olmaya başlamıştır . Bu durumundan rahatsız olan Skeeter , hizmetçilerle röportajlar yapıp hayatları ile ilgili bir kitap yazmaya karar verir , böylece gizlice kitabı yazmaya başlarlar .


  Film ile ilgili yorumlarım ;

   Aibileen , karakterine çok üzüldüm , zaten kadın da sürekli melankolik takılıyordu . Filmi durdurup da replik aldığım tek karakterde o oldu . Beyazlardan çektiklerine rağmen, onların çocuklarını çok seviyordu , fakat o bakıp büyüttüğü çocuklar , büyüdüklerinde ona düşman kesilip , onlarla zerre ilgilenmemiş, anneleri gibi, davranmaları çok sinir bozuydu . 

 

  Aibileen'in çocuklara cesaret vermesi , onların değerli olduklarını hissettirmeye çalışması, en sevdiğim yönü oldu , fakat onlara cesaret verirken siyahilere cesaret verememesi - başta kendine - beni çok üzdü .

                 

  Skeeter , annesi ona küçükken çirkin muamelesi yapmış diye , kendine özgüveni olmaması çok sinir bozucuydu . Yani bir anne çocuğuna nasıl böyle davranır anlamıyorum . Sketeer'ın cesaretini çok sevdim , diğer beyazların yaptıklarına göz yummasını da sevdim. Tek elbiselerini sevmedim , herkes o kadar harika 60lar elbiseleri giyerken o çalışan kadın modelinde , düz ve çirkin elbiseler giyiyordu .


  Minny ( Octavia Spencer ) , karakteri filmde ki en sevdiğim karakter oldu herhalde , çok açık sözlüydü ve rahattı . Karakteri çok eğlenceliydi ve Aibileen ile olan arkadaşlığını çok sevdim .


  Celia ( Jessica Chantain ) , karakteri Minny den sonra, en sevdiğim karakter oldu herhalde . Celia da çok enerjik , mutlu ve heyecanlıydı .


  Salaklık derecesinde saf olsa da, gerçekten iyi kalpli biriydi , belki de bunun sebebi , zengin biri olarak büyümemesidir . Siyahilere karşı herhalde ondan daha iyi davranan filmde yoktu , mesela siyahilere dokunmaya iğrenenlerin aksine o , onlara sarılıyor ya da onlarla aynı masada yemek yiyordu .

   Hilly ( Bryce Dallas Howard ) , güzel yüzünün aksine , tam bir masallardaki cadıların gerçek versiyonu gibiydi , gerçekten de nefretlik bir karakterdi ,film boyunca suratına kürekle vurmak istenen türden hareketlerle dolandı durdu . Irkçılığın kasabada ki bence en büyük nedeni oydu , şımarık , tek kendinin sözü dinlensin isteyen , baskıcı ve kafasına bir kaç kilo saç spreyi boşaltmış bir tipti yani nasıl olduğunu az çok hayal edebilirsinizdir .


  Elizabeth ( Ahna O' Reilly ) , yani Aibileen 'ın patronu . Dışarıdan sessiz gözüken ve pekte zararı olmayan bir karakterdi ama ben gerçekten sinir oldum . Hilly ne derse yapıyordu , belki onu dinlemese böyle olmazdı . Fakat beni en sinir eden şeyi çocuğuna karşı tavrıydı , bak hatırladıkça yine sinirleniyorum . Skeeter 'ın annesine kızmamın nedeni ile aynı , çocuğunu çirkin bulduğu için , hiç ilgilenmiyor . Hatta kızı artık annesi olarak Aibileen'ı görüyor .  Halbuki kızı çok tatlıydı , gerçekten sinir oldum !


  Film size çok şey hissettiriyor , sanki size yapılmış gibi sinir oluyorsunuz . Amerika'nın iğrenç yüzünü görüyorsunuz , şuanda her ne kadar çok şey değişmiş olsa da , ben bütün Amerikalıların
öyle düşündüğünü düşünmüyorum , hiç Amerika da ırkçı bir olaya şahit olmadım ama zengin beyaz Amerikalıların halen aynı olduklarını düşünüyorum , sadece ırkçı değilmiş gibi yapıyorlar bence .


You Might Also Like

32 yorum

  1. Bu filmi kızkardeşimle iki kez felan izledik muhteşem bir filmdi tekrar izlemek istiyorum şuan yazıyı okuduktan sonra 💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi çok güzel filmdi , bende kızkardeşimi bekleyip izledim ^^

      Sil
  2. İzlemeyen biri varr👈🏻👈🏻👈🏻👈🏻 Güzel bir filme benziyor! Film listeme ekliyoruum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi iyi yalnız değilim , çok güzel bir film ^^

      Sil
  3. Saliha, izlemeyen var mı? -Evet!, Beeen =)

    Zaten film dizi isimlerinde çeviriler beni öldürüyor! Bu ırkçılık tarzı dram, duygusal yapımları pek tercih etmiyorum ama bilemedim yayını okuyunca da kararsız moda büründüm =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi izlemeyen tek ben değilmişim :D yani dram ama böyle psikolojini bozan kasvetli filmler gibi değil , böyle çok farklı ay anlatamadım :D

      Sil
    2. tamamdır saliha cım, anlıyore ;)

      Sil
  4. Saliha Çok duygusal mı ??bu aralar izleyemyorum çünkü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani duygusal ama böyle abartı da değil - bu nasıl bir anlatım hahaha -

      Sil
    2. Bende anlamadım :) Yani isken der yoğurtlu olmalı ama olmasa da olur ama olsun ama olmasın hahahahahahha Allahım :))))

      Sil
    3. Hahaha ama bence iskender yoğurtsuz olsada olur iskenderin sıcağından çorba gibi oluyor zavallı yoğurt :D

      Sil
    4. Zaten en son şu tez çıktı. Ortaya yoğurt eti kesiyor diye ve yemeğin diyorlar. Yoğurtla eti protein gidiyormuş. Bana zaten yasak pofffff :( Sen ikimizin yerine de tüket canım benim.....

      Sil
    5. Hımm olabilir, birde ekmekle de protoin tüketmeyin diyorlar , tümden iskender yemek zararlı o zaman :D

      Sil
  5. Hemen izleyecekler listesinin acilen izleyecekler alt başlığına kaydettim(aslında öyle bir listem yok şuan senin için oluşturdum :D) filmin ırkçılık karşıtı olmak için Türkçe adını öyle yapmışlar ama filmin kendi adından daha ırkçılığa yakın olmamış mı :)) film tavsiyen için teşekkür ederim canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha listeler iyidir ^^ Evet ya ismi uymuş , ama the help 'in manası 'yardımcı ' demekmiş yani hizmetçi o yüzden ismini o yüzden öyle koymuşlar gerçi Türkçe yardımcı koysalar çok saçma dururdu :D

      Sil
  6. Filmi izlemedim. Hatta ilk kez duydum ama bu akşam indirip bakacağım. Gerçekten çok merak ettim ve güzele benziyor.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi baya izlemeyen varmış :D İzledin mi peki sevdin mi ^^

      Sil
    2. Ne yazık ki henüz fırsat olmadı ama indirdik filmi. İzleyeceğiz ilk fırsatta :)

      Sil
    3. O zaman keyifli seyirler ^^

      Sil
  7. İzlememek bir yana ilk kez duyuyorum :) Çok merak ettim izleyeceğim inşallah. Sevgiler canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh iyi iyi , arkadaşlarım bana baya cahilmişim gibi davrandılar ohh , izlemeyen bir sürü kişi var :D

      Sil
  8. Filmi 50 kere listeme alıp her seferinde izleyememiş olmama yanıyorum şuanda.. İlk fırsatta izlenecek. Net :D Kalemine sağlık hatun^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sana şimdiden iyi seyirler ^^ Teşekkürler ^^

      Sil
  9. Gerçekten çok güzel bir film, elinize sağlık güzel yazmışsınız, sizi takipteyiz, sayfamıza bekleriz

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  10. Sen bu yazıyı yazdıktan 2 sene sonra ben bu filmi izledim�� Harikaydı! Öneri için teşekkürler. Yine bu tarz bildiğin bir film varsa önerilerini bekliyorumm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumun için ^^ bu tarz 12 years slave var ama biraz iç karartıcı ve aileyle izlenir bilmiyorum , çok uzun zaman önce de Malcom X 'i izlemiştim çok oldu pek hatırlamıyorum ama iyi bir filmdi sanırım , otel ruanda var birde ben çok etkilemişti :(

      Sil
  11. Çook güzel bir filmdi Emma Stone çok seviyorum ya zaten. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi çok tatlı bir filmdi , baya oldu izleyeli sen yorum yapınca yeniden izlemek istedim bende ^^

      Sil

//]]>