Stranger Things Konusu ve Yorumum

23:48:00

  Evet , bir ilk yaparak bloğumda Asya harici bir dizi yazısı yazacağım . Aslında yazmasam da arada sevdiğim dizi-filmler oluyor onları izliyorum , İngilizcem azıcık gelişsin diye . Neyse bu diziyi bloglar da ve instagram da sıkça görüyordum - özellikle de fanartları - , sonra Esra da bloğunda yazmıştı , bende merak edip izledim - iki ay sonra , evet - . Ama nasıl izledim anlatamam , heyecandan çoğunlukla , ' Aman Tanrım ! '  diyerek izledim - Amerikan dublajı düşünelim lütfen - , zaten bir gecede izledim , sonraki gün ise zombi gibi dolandım .


  Dizi , Netflix yapımı , yönetmenliğini ve senaryosunu , Duffer Kardeşler 'in yaptığı , 8 bölümlük bir dizi . Gerilim ve fantastik , bilim kurgu türünde . Temposu hiç düşmeyen bir dizi , çok da sevilmiş , ikinci sezonun onayı alınmış bile , senaryo okuması ise geçtiğimiz hafta yapıldı , umarım gelecek sezonu da güzel olur , diğer Amerikan dizilerindeki gibi , devamı getirmek için saçmalamaz .

  Neyse gelelim konusuna ;

  Dizi 1983 yılında ,Indiana eyaletinin ,  küçük, sakin bir kasabasında geçiyor .Mike , Will , Lucas ve Dustin bu kasabada yaşayan dört küçük arkadaş . Küçükler ama birbirlerine çok sadıklar , zaten kasabada başka da arkadaşları yok , hep dışlanmışlar - peki biz buna şaşırdık mı , hayırrr - . Bir gün bu dört kafadardan biri , yani Will, ortadan kayboluyor yada kaçırılıyor . Bütün kasaba Will'i arıyor , kimin yada neyin onu kaçırdığını , neden bunu yaptığını bilmiyorlar . Bizim ufaklıklar da boylarına bakmadan, bizde onu arayacağız diye tutturuyorlar , tabi ki de aileleri buna izin vermiyor .Onlar da tabi ki söz dinlemeyip - çünkü bu bir Amerikan dizisi , şaşırmıyoruz - , gizlice bisikletlerine atlayıp, gecenin bir yarısı Will'i aramaya gidiyorlar .


  Will'i ormanda ararken , saçı kazıtılmış , birilerinden kaçan bir kız çocuğu ile , karşılaşıyorlar . Küçük kızı , Mike evinin bodrumunda , ailesinden gizli saklamaya başlıyor . Kızın kolunda bir dövme var , 011 . Dövmenin manasını sorduklarında , kız kendi ismi olduğunu söylüyor . Küçük kız, yani eleven , aslında özel güçleri olan bir çocuktur ve kaçtığı adamlarsa , onu yakalayıp ya öldürecek, yada geri üzerinde korkunç deneyler yaptıkları yere götürecektir . Eleven güçleri sayesinde Will'i kaçıranı ve nerede olduğunu biliyordur . Ve böylece Will'i arama ekibine şimdi de Eleven da katılmış olur .

  Konusunu yazdığıma göre ,yorumuma geçiyorum ;

  * Dizi çok akıcıydı , bir oturuşta izledim , gece bir bakıyım diye açmıştım sabaha kadar , izleyeceğim diye uyanık durdum . Bu tarz bilim kurgu dizileri,  zaten çok severim, Amerikanların ise aynı konuyu  -yani özel güçleri olan kişilerin üzerinde deney yapılması - , zibilyon defa işlemesine rağmen hiç sıkmadı .

  *Ben çocukları en fazla 8-9 yaşındadır diye düşünmüştüm , fakat yaşlarına bakınca şok oldum , Mike ve Dustin karakterlerinin gerçek yaşları 14 miş , 14  ! Lucas , 15 , Eleven ve Will ise 12 miş . İnanabiliyor musunuz ?! Çok küçük duruyorlardı , şok oldum . 12 , 14 yaş da çok büyük değil ama ben 10 yaşında bile yoktur diye düşününce bayağı şaşırdım tabi . Kardeşim de 14  , eğer bunlar 14 ise ben 80 yaşındayım diyor , hahaha .


  * Arkadaşlıkları çok güzeldi , çok da sevimliydiler . Umarım gelecek sezon,  aksiyon yapacağım diye senaristler bunu bozmaz , zira gelecek sezon bir yıl sonradan başlayacakmış , tam ergen moddundayken , aralarını açabilirler .


  * Eleven 'ın yani Millie Bobby Brown 'ın , oyunculuğunu çok beğendim , sadece 12 yaşında - halen daha da,  küçük olduğunu düşünüyorum -  , fakat bir çok oyuncuya taş çıkarır . Sinirlendiğindeki , Mike ' a zarar vermek istediklerindeki, ifadeleri çok iyiydi . Pek konuşmadı ama oyunculuğu o kadar iyiydi ki , bütün duyguyu verebildi . Saçını ise kazıtmaları , bunu küçük bir kızın kabul etmesi , beni başka etkileyen yanı oldu .

  Laboratuvarda ki , baba dediği ruh hastasına çok uyuz oldum , orada ki sahneleri beni çok üzdü. Yalnız beni izlerken bu kadar etkiliyorsa bunlar çekilirken bu çocukların psikolojisi alt üst olmamış mıdır  ?


  * Mike ( Finn Wolfhard ) , bence dizide ki en iyi çocuk oyuncuydu , hatta en sevdiğim oyuncu oydu denebilir , duyguyu çok iyi aktardı . Zaten tüm zamanların en iyi 100 çocuk oyuncularından biri olarak gösteriliyormuş . ' Çok şirin ya' deyip , yaşını 8-9 beklerden ,14 biraz şaşırtıcı oldu doğrusu , hani bu yeni nesil büyük gösteriyordu , bunlar çok küçük gösteriyorlar . Mike'nın karakteri çok masumdu ama çok da zekiydi , Eleven'a karşı aşırı derece iyiydi , hiç tanımadan ona yardım bile etti .


  Klasik bir Amerikan dizisinde her zaman olduğu gibi , dışlanmıştı fakat , bu sefer niye , ben anlamıyorum zeki insanları nasıl dışlıyorlar bu dizilerde , neyse maksat gelenek yerine bulsun diyelim buna . Birde bu çocukta tam bir vampir tipi var , şimdiden söylüyorum , ileride bu çocuğu vampir rolünde görürüz biz, umarım bu potansiyeli gören senaristler bu çocuğu dizide vampir yapmaya filan kalkmaz çünkü çok saçma olur.

  * Lucas  ( Caleb McLaughlin ) ve Dustin ( Gaten Matarozzo ) , Mike ve Eleven kadar öne çıkmasa da , rolleri önemliydi . Lucas, Eleven 'a uyuz olsa da , arkadaşını kıskandığı için bence gıcık bir karakter değildi . Dustin ise çok sevimliydi , kıvırcık , hafif peltek , herkesle arası iyi olan bir karakterdi .

  * Will ( Noah Scnapp ) , çok az çıktı kaçırılmadan önce biraz çıktı , arada da anılarda çıktı . Ben daha fazla çıkar diye düşünmüştüm ama çıkmadı .


  * Joyce ( Winona Ryder ) yani Will'in annesi en sevdiğim karakterlerdendi , çocuğunu ararken ki , çırpınışları , küçük umutları , ışıkları her yere asıp Will den cevap beklemesi çok etkileyiciydi . Kısaca oyunculuğuna bayıldım . Aynı zamanda da  , yaşına rağmen çok güzeldi .

Bu ışıkları çok sevdim.
  * Şerif 'in ( David Harbour ) , başta hiçbir şeyi umursamaz hali sinirimi bozsa da, çocuğunu kaybettiği için böyle olduğunu anlayınca adama üzüldüm . Sonrasında ise Will'i bulmak için verdiği uğraşlar , hayatını hiçe sayıp onu araması ile bir anda favorilerimden oldu .


  * Nancy  ( Natalia Dyer ) yani Mike 'ın liseli ergen ablası , ona gerçekten uyuz oldum . Son birkaç bölüm düzelse de genel olarak sinirlerimi zıplattı . O salak, zengin bebesi Steve ve arkadaşlarına yaranacağım diye , saçma sapan hareketler yapması beni sinir etti . Aynı zamanda bazı sahneler beni gerçekten de çok rahatsız etti , her Amerikan dizisinde o tarz sahneler mutlaka olsa da , beni yine de beklemiyordum sahneleri , keşke olmasaydı o sahneler . Birde kız ne kadar zayıftı ,  kemikleri sayılıyor tabirinin vücut bulmuş haliydi resmen , acaba hastalığı filan mı var ?

Kemikleri görebiliyor musunuz ?
  * Jonathan ( Charlie Hearton ) yani Will'in abisi , o da liseli fakat dışlanmış - yine - , insanlarla konuşmayı sevmiyor zaten tek annesi ve kardeşi ile iletişim halindeydi .

  Kardeşi kaybolunca onu arama çabaları , annesine olan desteğini çok sevdim . Fotoğraflık ile ilgilenmesi başka sevdiğim yönü oldu, makinesini Steve kırdığı zaman yaşadığım sinir anlatılamaz - Steve 'e beddualar - . Her ne kadar Nancy 'i son bölümlere kadar uyuz olsam da , bence Jonathan ile kimyaları çok uyumluydu .



  *Barb'ı ( Shannon Purser ) , çok sevdim , neden o kadar az gösterdiler ki , sosyal medya da bakınca kızın çok fazla fanı varmış onu gördüm , ana karakterlerden fazla fanart yapılmış, Barb için . Hatta Jimmy Fallon bile şovunda parodisini yapmış . Umarım ikinci sezon da olur , gerçi nasıl olacak o bilemiyorum ama neyse .


  * Bana saçma gelen noktalar ise , bütün bu olayların sadece bir haftada geçmiş olduğunu idda etmeleri . Yani akıl var mantık var - bütün saçma şeyleri çok mantıklı buluyorum ya (!) sıra buna geldi - , nasıl bu kadar olay bir haftada gerçekleşebilir . Aynı zamanda bu çocukların anneleri geceleri evden çıktığında nasıl fark etmiyorlar . Barb 'ın annesi ise, kızı kayıplara karıştı onun bile farkında değil , bu ne sorumsuzluk kardeşim , kendinize gelin .

  * Şimdi fark ettim de ne kadar uzun yazmışım , sonuna kadar okumaya dayanan var mı bilmiyorum , ama okuduysanız , şimdiden tebrik ediyorum ve yazımı bitiriyorum zira durmazsam , bu yazı çok uzayacak .

Not : Gifler tumblr dan alıntıdır .

You Might Also Like

21 yorum

  1. Yanıtlar
    1. vaov ne kadar hızlısın :D ben yazıları iki üç gün geriden takip edebiliyorum, yetişmiyor :D

      Sil
    2. Ben ve hız vallahi hızlı değilim yavaş yavaş gidiyorum. Sabahtan beri daha bitiremedim bile aheste aheste bu saatte yakaladık birbirimizi ondan sebep :)

      Sil
    3. Hahaha ikimizde yavaşız o zaman ben daha yazıların 1 gün önceki yazılara yeni geldim :D

      Sil
    4. hahahahahahha olsun biz birbirimizi ağırlarız sen merak etme :)

      Sil
    5. aaa mayıs ! sen döndün mü ^^ hemen bir bloğun uçayım en iyisi mi :D

      Sil
  2. Ben de bu diziye bu neymiş ki diyip bir bakıp, başından kalkamamıştım. 8.bölümün sezon finali olduğunu öğrenince de 2 gün olamaz yaaa diye gezinmiştim evde :) Merakla devamını bekliyoruz. Umarım dediğin gibi sapıtmazlar diğer sezonlarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay bende , kaç gün şok içinde kaldım :D Umarım yeni sezon güzel olur ^^

      Sil
  3. Öyle güzel anlatmışsınız ki büyük bir merak uyandırdınız. İlk fırsatta izlemeye çalışacağım. Emeğinize sağlık :) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatabildiysem sevindim çünkü çok karmaşık yazdım diye üzülüyordum :D Çok teşekkürler ^^

      Sil
  4. Gerçekten meraklandırdın yani he.. Bende alayım listeye de bir hafta sonu bitireyim. Sana yorumumu belirtirim yine, anlattığında göre baya sağlam bir dizi. Kalemine sağlık çok sevdim yazını da :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Al al ,bak bir oturuşta biter , eğer bilim kugu seviyorsan tabi :D Merak ediyorum senin yorumunu da hatta izlersen sende yaz ^^ Çok teşekkürler ^^

      Sil
  5. Sınav senesi bittikten sonra izlenecek diziler kervanına bu da katıldı o zaman ;)) Bu güzel diziyi tanıtıp yorumladığınız için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav da kolaylıklar , sonra izlersin sende ^^ Teşekkürler :D

      Sil
  6. şimdi de "lie to me" adlı biri diziye başladım. çok heycanlıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerikan mı , kore mi bu isimde kore de var çünkü :D

      Sil
  7. izlediğim amerikan. suçluların yalan sölediğini yüzünden anlayanlar :)

    YanıtlaSil
  8. Ayyy tanıtmışsın diziyiii ben tabi yazılı derken blogları ziyaret edemedim tabii😢
    Bence gayet hoş bir yazı olmuş ben en çok eleven 'ı sevdim.
    Dustin karakterize iyiydi ortayı hep o buluyordu .
    Nancy de Sevmiştim sonralardan Jonathan dan dolayı tabi ki de ikisi birlikte olsun Steve aradan çekilsin istedim ama olmadı 😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin bitti mi sınavlar ? Eleven çok tatlı ya ^^ Dustin benim favorim herkesle anlaşıyordu :D Bende steve den ayrılır sanmıştım ama olmadı ya artık ikinci sezon ne olur bilemem :D İkinci sezon inşallah güzel olur ^^

      Sil

//]]>