Emprees Ki Kore Dizisi Konusu ve Yorumum

05:50:00

  Merhabalar, sıcaktan beynimin eriyip ,algılama problemi yaşadığım şu günlerde , ne yazacağımı bilemiyorum , sonuç olarak da hiçbir şey yazamıyorum. Ben de barı önceden izlediğim dizileri yazıyım dedim.

  Aslında bu diziyi bitireli çok uzun zaman oldu , iki ayı geçmiştir kesin. Daha fazla ertelemeden yazıyorum o halde.

  Dizimiz Koryo ( Joseondan bir önceki Kore ) döneminde yaşamış ve cariyelikten  Yuan (Moğallar oluyorlarmış )  İmparatoriçeliğine uzanan , İmparatoriçe Ki 'nin hayatı ilham alınarak yapılmış bir dizi . Başrollerini Ha Ji-won , Ju Jin-mo ve Ji Chang-wook yapıyor . Ama ben şahsen Ha Ji Won ve Ji Chang Wook' u hiç yakıştıramadım bir kere çocuktan nerdeyse 10 yaş küçük , bu bütün dizi boyunca gözüme çarptı ve beni oldukça rahatsız etti.

  Neyse dizinin konusuna geçelim;

  Nyang ( Sonrasında İmparatoriçe Ki olacak ) çocuk yaşta annesi ile beraber, Korya dan Yuan'a zorla haraç olarak götürülen cariyelerden biridir. Yolda sürekli işkenceler görürler ,fakat bilmedikleri bir şey vardır o da Koryeo'nun veliaht prensi de onlarladır.


Prens Yuanlıların halkına yaptıklarını görünce onları durdurmaya çalışır ama unuttuğu bir şey vardır o da , Koryo çok zayıf bir ülkedir ve sömürgecileri Yuan'ın her isteğini yapmaları gerekir.

Mavi kurt ne mana ?
  Hiçbir şey yapamayan prens, gece gizlice kadınları serbest bırakır.


Kadınların kaçtığını anlayan Yuanlılar ise çok sinirlenip , peşlerine düşer ve Nyang'ın annesi de dahil bütün kadınları öldürürler, Nyang hariç.


Nyang kurtulur ve oğlan çocuğu kılığına girip babasını aramaya başlar. Ama babasını bulamaz ve bir soylunun atı altında kalır, adam onu evine alır , askeri eğitim verir , büyütür. Aradan yıllar geçmiştir Nyang büyümüş ,hızı ile nam salmış bir okçu oluştur , aynı zamanda dövüş sanatlarında iyicene ustalaşmıştır. Onu büyüten soylunun , kurduğu çete ile pis işlerini yapmaktadır, kazandıkları para ile çetedekilerin kaçırılan, satılan, cariye olarak götürülen yakınlarını kurtarmaktadırlar .

Bu sırada veliaht prens gizlice yapılan yolsuzlukları çözmeye çalışmaktadır ve yapanları tutuklamaktadır. Ve Nyang'ı büyüten soylunun yaptığı yolsuzlukları çözmek için Nyang'ın yaşadığı şehre gelir ve Nyang'ın okçuluk maharetlerini duyunca onunla yarışmak ister, böylelikle birbirlerini tanımasalar da yeniden karşılaşırlar . Bu sırada Nyang babasını bulur ve babasının yanında olmak için orduya girer . Fakat bunca art arta olay yetmiyormuş gibi, Yuan prensi sürgün için, Koryo'ya getirilir. Nyang 'ın babasının yönettiği bir ordu onu koruması için emir alır , zira Yuan prensini öldürüp suçu Koryo'nun üzerine bırakıp hem prensten kurtulcak hem de Koryo'ya saldırmak için bahane edeceklerdir. Nyang 'a özel koruma görevi verilir fakat Yuan prensini koruyabilecek midir? Koryo' nun akıbeti nedir? Bu saray entrikalarının (Entrikadan içiniz şişecek haberiniz olsun ) karşısında dik durabilecekler midir ?

Dizi ile ilgili notlar * Aman dikkat ! Spoiler içerir*

*Bu dizi ile ilgili söyleyecek çok şeyim var, izlerken bir çok duyguyu bir arada yaşadım . Her ne kadar, daha çok saray entrikaları yüzünden sinir krizleri geçirsem de - Türk dizilerin de bile böyle entrika yoktu - ama bence zekice yazılmış bir senaryosu vardı . Her bölüm biri ihanet etti artık kim iyi , kim kötü belli değildi. Dizide yoğun bir milliyetçilik vardı , Koryo da Koryo , Yuanlıların milliyetçiliği ise hiçte küçümsenecek türden değildi , içimi şişirdiler . Hatta arada Türklere de laf kondurdular , eski Türkler ile bir kaç savaş geçirdiler.

*Yuan İmparatoru gerçekten sinirlerimi bozdu , tamam hep öldürülme korkusu içinde büyümüş ama bir Kral nasıl hiç halkını düşünmez. Bir çok kişi sevimli bulsa da ben gerçekten uyuz oldum, korkaklığı , düşüncesizliği , aptallığı , saçma sapan kıskançlıkları ve en önemlisi hiçbir krallık vasfı olmaması beni delirtti .

*Yuan İmparatorunun aksine ,Koryo Kralı beni büyüledi, adam nasıl asil , korkusuz ve zekiydi . Adam sürekli fedakarlık yaptı , halkı için ya da herhangi biri için . En çok da acıdığım karakterdir aynı zamanda , adama neler çektirdiler . Ben sonuna kadar Korya Kralını tuttum , kardeşim de Yuan İmparatorunu , birlikte izledik - en sevdiği dizi olur aynı zamanda - ve onlar birbirini yerlerken biz de birbirimize girdik . Ama kardeşim de , Yuan İmparatorunun hatalarını kabul etti . Adam çok ahım şahım bir tipi yoktu ama adamın duruşu, asilliği beni hayran bıraktı hatta onun sahnelerinde çalan müzikler bile bir başkaydı.


*Hani daha önce film ve dizilerde ağlamadığımı , ağlarsam da  çok nadir olduğunu söylemiştim ya , işte bu dizide farklı bir şey oldu ve salya sümük höykürerek ağladım . Evet büyük itirafımı da yaptığıma göre nedenini de anlatıyım , çocuk konulu şeyler beni zaten üzüyor bunda zavallı Maha'ya yapılanlar benim sabrımı taşırdı . Küçücük bir bebekten nefret etmesi Yuan İmparatorunun - en nefret ettiğim özelliği oldu- , ekranı yumruklamama salya sümük ağlamama neden oldu. Hadi adam hissetti sevmedi ama annesi niye hiç hissetmedi, neden bu çocuğa bu kadar zalimce davranıldı. Zaten izlerken ruh halim iyi değildi , ben de höyküre höyküre ağladım .



*Nyang Yuan'a gittikten sonra beni gerçekten sinir etti, uzun uzun anlatırdım ama bir öncekinde özetliyor zaten sadece Maha ve Koryo kralına ne çektirdin demek istiyorum ( İnsafsız kadın) .Koryoda ki hali iyiydi.


*Taltal, Koryo Kralından sonra kesinlikle favorimdi, o nasıl bir sesti Allah'ım, ben zaten böyle ciddi insanları çok severim , Taltal ciddiyet ve sadakatte nirvanaya ulaştı.



Not: Fotoğrafların üstüne instagram ismimi yazmışım, değiştirmeye üşeniyorum idare edin artık.

Not 2: Gifler Tumblr'dan alıntıdır, bir öğrenemedim gif yapmayı.

You Might Also Like

9 yorum

  1. Benim en sevdiğim dizi olur kendisi.2 gündür sürekli bu dizi çıkıyor karşıma.Böyle giderse bir daha izleyeceğim :))
    Çoook severek izlemiştim.
    Dediğin gibi ben de Koryo Kralını daha çok sevmiştim.Fakat daha sonra Yuan İmparatorunun o halleri bana sevimli gelmeye başlamıştı :))
    Bi de Yuan İmparatorunun eski eşinin babası ve abileri çok sinirimi bozmuştu :))
    Güzel diziydi.
    Ellerine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaliteli bir yapımdı, listemde yukarılarda yer alıyor benimde. Benim kalbim bu kadar entrikayı tekrar kaldırmaz en azından şu sıralar :D yuan imparatorunu , mahaya olanlar ve korkaklığı yüzünden pek sevemedim ama bir çoğunun favori karakteriymiş. İsimleri çok zor hatırlamıyorum o 't ' ile başlayan sülale ne gıcıktı gerçekten ama bence koryo'ya ihanet eden yong bom su en gıcığıydı adam bir ölmedi yahu .

      Sil
    2. Evet çok gıcıktı Yong Bom.Bide Gol-Ta vardı.Yuan İmparatoruna ihanet etmişti.Şuan hatırladım ve sinirlerim bozuldu :))

      Sil
    3. Ay evet bir de o vardı, dizide iyi iki - üç tane adam sadece varmış şimdi farkettim :D

      Sil
  2. Bu diziyi çok merak ediyordum ama tarihi ve bölüm sayısı uzun olduğu için izleyemedim. Spoilerli videolarını izledim finaline kadar biliyorum yani. Finalini bilmeme rağmen izleyecektim ama malum finalden dolayı izlemeyeceğim. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de başta bölüm sayısı fazla diye izlememiştim ama , çok akıcı olunca o kadar da sorun olmadı bana. Ah o final, neydi yarabbim hatırladıkça sinirlerim bozuluyor , senariste baya bir bela okumuştum. Kardeşile bir kaç dakika bir ekrana baka kaldık , ne biçim son diye.

      Sil
  3. Ben bölüm sayısı fazla diye izleyemiyorum.
    Sonunu bende biliyorum.
    Ama sürekli karşıma çıkıyor bu dizi izleyeceğim inşallah ben bu diziyi
    Hoş yazı olmuş ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayısı fazla ama çok akıcı , biz kardeşimle çok hızlı izledik. Herkes de sonunu biliyormuş , üzerinde baya dedikodu yapılmış galiba :D

      Sil

//]]>